Het been in de IJsel

In Het been in de IJssel beschrijft Joris van Casteren een van de wonderlijkste voorvallen van de laatste jaren. In de zomer van 2005 vindt een visser een menselijk onderbeen in de IJssel. Het is onduidelijk wie de eigenaar is van het been. De media pikken het op: artikeltjes verschijnen, de zaak lijkt gesloten.

Maar Van Casteren kan het been niet vergeten. Van wie zou het zijn geweest, en zou de eigenaar nog leven? Bij toeval blijkt jaren later dat het dna van het been overeenkomt met het dna van een man die in 2005 spoorloos verdween in het Duitse Düsseldorf. Van Casteren gaat op onderzoek uit: hij duikt in politiearchieven, bezoekt de begraafplaats waar het been te rusten is gelegd, reist af naar Duitsland, en probeert in contact te komen met familieleden en vrienden. Zal het hem lukken het raadsel op te lossen?

Het been in de IJssel is een schitterend verslag van een speurtocht naar het lichaam en de ziel van een ogenschijnlijk gewone man, die onder de sublieme pen van Van Casteren opnieuw tot leven komt.


Eerste reacties op Het Been in de IJssel :

  • 'Een fascinerend, meeslepend, literair verslag van een uitputtend onderzoek naar een dood been.'
    ***** (NRC/Handelsblad
    )

  • 'Een groot succes.' (Elsevier)

  • 'Iedereen moet dit boek gaan lezen.'
    (Jelle Brandt Corstius)

 

Boek Trailer (een grotere versie staat hier)

Interview met Van Casteren in De Volkskrant :


"Uitgespuugd door de IJssel"

Het zusje van de bruid

BESTEL


UPDATE
Juli 2013

De visser die het been in de IJssel gevonden zou hebben blijkt een fantast. Lees hier het artikel van Van Casteren in de Volkskrant over de echte visser en zijn verhaal.