Een vreselijk land

Bloemlezing van de mooiste journalistieke verhalen van Nederland.

Een bejaarde boerin uit Oldenboorn ziet een ufo vliegen. In Standdaarbuiten bloeit de praktijk van gebedsgenezeres Lies Prinse. In de buurt van Veendam verdrinkt een Turk. En: wat moest Faust op de Waaloever tegenover Zaltbommel?

In Een vreselijk land brengt Joris van Casteren de mooiste journalistieke verhalen bijeen. Het zijn prachtig geschreven reportages van begaafde reporters die weken ronddoolden in zompige Nederlandse uithoeken en terugkeerden met waar gebeurde verhalen die beter waren dan de best bedachte fictie.

Anders dan in Amerika, waar Tom Wolfe het genre met de bloemlezing The new journalism bestendigde, bleef de literaire journalistiek in Nederland lange tijd ondergewaardeerd. In Een vreselijk land wordt deze tak van de journalistiek voor het eerst in kaart gebracht. Het boek bevat bijdragen van onder anderen Justus van Maurik, Herman Heijermans, Willem Wittkampf, Simon Carmiggelt, Bob den Uyl, Annejet van der Zijl, Martin Schouten, Jan Vrijman, Geert Mak, Frank Westerman en vele anderen.


Reacties op
Een vreselijk land :

  • ‘Deze bundel haalt de piekeraar op zelfs de sombere zondagochtend moeiteloos uit de put.’ – Ger Groot in Groene Amsterdammer.