Requiem voor een pitbull

In Utrecht wordt de pony van een Hollands echtpaar door een immigrant verkracht. Op Katendrecht ontsnapt een levensgevaarlijke garterslang, of verzinnen de bewoners maar wat? In Boskoop zakt mevrouw Esseka voor de zevende maal voor haar rijexamen. Azra Akin uit Almelo wordt namens Turkije tot Miss World verkozen. In Friesland trouwt boer Wytze van der Zwaag met een illegale Nigeriaanse die het land uit moet. Aan het Henschotermeer betrapt een opsporingsambtenaar naar hartelust homo’s op heterdaad. En: hoe Allah verscheen in het Bijbels Openluchtmuseum.

Requiem voor een pitbull is een verkenningstocht door een land dat zichzelf niet meer is. Joris van Casteren tekent op hoe Nederland ten prooi valt aan de oprukkende, mondialiserende wereld. Met mededogen portretteert hij eenlingen die in stand proberen te houden wat verloren dreigt te gaan. Requiem voor een pitbull is een feilloze registratie van Nederland aan het begin van een nieuwe eeuw.


Reacties op Requiem voor een pitbull:

  • ‘Literaire non-fictie op z’n best.’ Nederlands Dagblad
  • ‘Die reportages van Van Casteren zijn prachtig.’ NRC Handelsblad
  • ‘Haarscherp geschreven verhalen.’ De Volkskrant
  • ‘Van Casteren registreert zoals de camera nooit zou kunnen, van binnenuit, intiem en toch met afstand. Knap werk!’ Algemeen Dagblad